Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

 

1) Τι σημαίνει “Experts in Foil Packaging”;

- Σημαίνει ότι ασχολούμαστε για δεκαετίες με τα “φόιλ”, δηλαδή τα φύλλα - κατά κανόνα πολλαπλών στρωμάτων - που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αεροστεγή συσκευασία προϊόντων που την χρειάζονται. Με τις πιο διαδεδομένες τεχνολογίες κλεισίματος, ένα τουλάχιστον από τα στρώματα οφείλει να είναι κάποιο πλαστικό που τήκεται και εξασφαλίζει την ασφαλή συγκόλληση (sealing) κατά την πήξη όταν κρυώνει. Άλλα στρώματα μπορούν να είναι κάποιο άλλο είδος πλαστικού ή χαρτί για να διατηρεί τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αλουμίνιο που εμποδίζει τις απώλειες από εξάτμιση κλπ.

2) Γιατί κάποια μαντηλάκια στεγνώνουν γρήγορα ενώ άλλα όχι;

- Έχει να κάνει με το υλικό της εξωτερικής συσκευασίας. Την χαμηλότερη διαπερατότητα σε όλα τα υγρά εμφανίζει το μεταλλικό φύλλο, ενώ υπάρχουν πολυμερή με μεγαλύτερη αντίσταση σε συγκεκριμένα υγρά εμποτισμού.

3) Τα φόιλ είναι ανακυκλώσιμα;

- Δεδομένου ότι το φόιλ αποτελείται από διαφορετικά υλικά, δεν θεωρείται ανακυκλώσιμο. Ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για την ανάπτυξη υλικών που από μόνα τους έχουν ικανοποιητικές ιδιότητες.

4) Από τι υλικό είναι το μαντηλάκι;

- Τα υγρά μαντηλάκια κατά κανόνα φτιάχνονται από non woven, υλικό που μπορεί να αποτελείται από φυτικά ή συνθετικά συστατικά ή ανάμιξή τους. Έχει σημαντική απορροφητικότητα, ώστε να συγκρατεί αρκετή ποσότητα από το υγρό εμποτισμού. Για ειδικές εφαρμογές χρησιμοποιείται απορροφητικό χαρτί.

5) Το non woven είναι βιοδιασπώμενο;

- Τα non woven από φυτικά συστατικά είναι βιοδιασπώμενα και συχνά αναφέρονται ως “οικολογικά”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα non woven από bamboo, που θεωρείται ότι συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη, λόγω της ικανότητας γρήγορης αναπλήρωσης της πρώτης ύλης.

6) Τι είναι τα σακουλάκια τύπου Doy Pack;

- Τα σακουλάκια τύπου Doy Pack είναι σακουλάκια από φόιλ, με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι η βάση τους διευρύνεται και μπορούν να σταθούν όρθια στην επιφάνεια στήριξης, διατηρώντας ταυτόχρονα την γεωμετρία τους ώστε η πλευρική επιφάνειά τους να εμφανίζεται αναγνώσιμη. Μπορεί να είναι εκτυπωμένα ή με εξωτερική ετικέτα. Κάποια έχουν zip ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται μετά το αρχικό άνοιγμα. Συχνά πιστεύεται εσφαλμένα ότι ο όρος “τύπου Doy Pack” αφορά στο zip.

7) Τι πλεονεκτήματα έχουν οι συσκευασίες μιας χρήσης;

- Οι συσκευασίες μιας χρήσης έχουν το πλεονέκτημα αφ’ ενός της δραστικής μείωσης της πιθανότητας μετάδοσης μικροοργανισμών σε σχέση με τις συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για μικροβιολογικά ευαίσθητα είδη, όπως τα τρόφιμα και τα καλλυντικά. Επίσης, όπου είναι σημαντικός ο ποσοτικός έλεγχος μερίδων / δόσεων, η ατομική συσκευασία μια χρήσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

8) Πώς τυπώνονται τα φόιλ;

- Οι μέθοδοι εκτύπωσης φόιλ καλύπτουν πρακτικά όλο το φάσμα μεθόδων εκτύπωσης επιφανειών. Συνήθως επηρεάζουν το κόστος του προϊόντος, επισύροντας χρέωση ανεξάρτητη από την ποσότητα. Οι πιο συχνοί παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή της μεθόδου εκτύπωσης είναι η χρωματική πολυπλοκότητα, η ακρίβεια του σχεδίου, το υλικό της επιφάνειας εκτύπωσης, αλλά και η ποσότητα της παραγωγής. Τυπικά χρειάζεται συνεννόηση με τον παραγωγό για να επιλεχθεί η πιο πρόσφορη μέθοδος.

9) Με τι εμποτίζονται τα αντισηπτικά μαντηλάκια;

- Τα μαντηλάκια που αναφέρονται ως αντισηπτικά εμποτίζονται με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα, που περιέχει κάποια βιοκτόνο δραστική ουσία. Για τον χειρισμό των βιοκτόνων ουσιών για παραγωγή ή συσκευασία απαιτείται ειδική άδεια της μονάδας παραγωγής από τον ΕΟΦ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιείται διάλυμα αλκοόλης 50-80% που έχει ήπια αντισηπτική δράση και θεωρείται καλλυντική ουσία. Επομένως για τη διαχείρισή της δεν απαιτείται αδειοδότηση για βιοκτόνα. Για αυτά τα μαντηλάκια ισχύουν οι κανονισμοί των καλλυντικών, όπως και για όλα τα υγρά μαντηλάκια που είναι προορισμένα για επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

10) Τι είναι το CPNP;

- Η CPNP (Cosmetic Products Notification Portal - Πύλη Κοινοποίησης Καλλυντικών Προϊόντων) είναι το διαδικτυακό σύστηµα κοινοποίησης που δημιουργήθηκε για την εφαρµογή του ισχύοντος κανονισµού της ΕΕ για τα καλλυντικά προϊόντα. Στη CPNP καταχωρούνται πριν από την διάθεση κάθε καλλυντικού προϊόντος στην αγορά οι πληροφορίες που απαιτούνται από τον κανονισμό, ώστε να είναι διαθέσιµες, ηλεκτρονικά, στις αρµόδιες αρχές (για τους σκοπούς της εποπτείας της αγοράς, της ανάλυσης της αγοράς, της αξιολόγησης και της ενηµέρωσης των καταναλωτών) και στα κέντρα δηλητηριάσεων ή σε ανάλογους φορείς που έχουν συσταθεί από τα κράτη µέλη (για τους σκοπούς της θεραπευτικής αγωγής). Από το 2013 όλα τα καλλυντικά προϊόντα που διατίθενται στην ΕΕ χρειάζεται να διαθέτουν αριθμό καταχώρησης CPNP.